Lerend Netwerk

Terroir Vlaamse Ardennen


© Tijl De Meulemeester


De Vlaamse Ardennen is een regio van terroir. De combinatie van authentieke producten, verhalen en ambachten uit een uniek landschap kenmerkt de streek.

Deze streekidentiteit heeft ook een cruciale rol in de gebiedsgerichte benadering van LEADER. Het zorgt voor verbondenheid tussen landschap, de landbouwproductie en leefbare dorpen.

 

LEADER biedt mogelijkheden voor innovatieve ideeën die inzetten op een toekomstgericht platteland. Omdat deze initiatieven vaak floreren op bovenlokaal niveau, willen we met een lerend netwerk inzetten op regionale samenwerking en hefboomprojecten.

Daarom bundelen we de krachten en maken werk van een reeks leerrijke bijeenkomsten rond het thema terroir. Dat doen we als LEADER Vlaamse Ardennen tot Dender, Toerisme Vlaamse Ardennen en de dienst landbouw & platteland van de Provincie Oost-Vlaanderen, met ondersteuning van het Landschapspark Vlaamse Ardennen, EROV en VARIANT.


Startavond lerend netwerk op 19 maart

18u00 -21u30, De Melkerij Events (Meulestraat 38, 9520 Sint-Lievens-Houtem)

Wil je in de Vlaamse Ardennen aan de slag gaan met het thema terroir, in al z'n verscheidenheid? Dan nodigen we je uit op de startavond van het lerend netwerk. Die avond leggen we de basis voor een netwerk mensen—uit landbouw, natuur, toerisme, platteland, horeca, erfgoed, enz. —dat over sectoren heen samenwerkt.


We voorzien ook al een tweede bijeenkomst op 21 oktober. Wat er die avond gebeurt, bepaal jij mee: een inspirerend spreker, een workshop, netwerkmoment, etc. Het enige wat we van jou verwachten is enthousiasme om met het thema aan de slag te gaan. 

Praktisch


De startavond gaat door op woensdag 19 maart (18u00 – 21u30) in de Melkerij Events, een locatie die terroir ademt (Meulestraat 38, 9520 Sint-Lievens-Houtem). De locatie ligt op 5 minuten stappen van de bushalte Bavegem Kerkkouterstraat. Kom je met de wagen, dan kun je die gratis parkeren op de eigen privéparking.


Deelname (inclusief catering) is gratis en bedoeld voor wie in de Vlaamse Ardennen met het thema Terroir aan de slag wil gaan. De sector waarin je actief bent, kan daarbij zeer divers zijn, zoals landbouw, natuur, toerisme, platteland, horeca, erfgoed, etc. 


Deelname is vanwege beperkte capaciteit niet bedoeld voor wie niet in de Vlaamse Ardennen actief is, maar staat wel open voor diverse sectoren. Het maximumaantal deelnemers per onderneming, organisatie of initiatief ligt op twee personen.


Contact


Heb je een vraag of is er iets onduidelijk? Aarzel dan niet om contact op te nemen via els.van.mossevelde@oost-vlaanderen.be


Programma

18u00 - Verwelkoming


We heten je van harte welkom op de startavond. Alvorens we van start gaan trakteren we je op een lokaal drankje en hapje.


18u30 - Keynotespreker 

  

We geven het woord aan een ervaringsexpert uit een andere regio, die ons inspireert hoe zij met het concept terroir aan de slag zijn gegaan. Hoe werk je over heel verschillende sectoren heen samen? Hoe kan een gezamenlijk thema tot versterking van iedereen leiden? Welke lessen hebben zij geleerd?


19u15 - Kennismaking en uitdieping per thema


Na geïnspireerd te zijn, gaan we aan de slag met ons eigen terroir en onze eigen situatie. Aan de hand van tafelgesprekken leren we niet alleen mensen kennen uit andere sectoren en krijgen we inzicht in wie welke rol te spelen heeft, maar ook wat ons met terroir verbindt en welke mogelijkheden en uitdagingen we voor ogen hebben. In plaats van ons op te splitsen in groepjes per sector, kiezen we voor vraagstukken over die grenzen heen:


  • Hoe laten we onze inwoners meer genieten van onze producten?
  • Hoe houden we onze ambachten in stand?
  • Hoe brengen we bezoekers in contact met onze producten en verhalen?
  • ...


20u30 - Receptie  

 

Tegen het einde van de avond voorzien we ruimte om verder kennis te maken met nieuwe terroir-contacten. Bedoeling is om een netwerk op te bouwen van mensen die rond een gezamenlijk thema aan de slag willen gaan, die elkaars sterktes en valkuilen begrijpen en samen uitdagingen aan gaan. Dat alles doen we uiteraard vergezeld van lokaal eten en drinken.